Wat is de beste opleiding tot coach?

Bijgewerkt op: 22 aug.Heb jij je al eens afgevraagd hoe je het bos door de bomen kan zien in de vele coachopleidingen en -cursussen die aangeboden worden? Dan spreken we uiteraard nog niet over de prijzen die voor sommige opleidingen gevraagd worden. Moeilijk toch, want hoe maak je nu een goede keuze in coachopleidingen? Eerst enkele veelgestelde vragen op een rijtje : Kan je zomaar coach worden? Ja, iedereen kan coach worden.

In principe heb je om je coach te noemen geen vooropleiding nodig. Het woord coach wordt dan ook zeer breed gebruikt en soms dus ook misbruikt. Tegenwoordig vinden we ook diverse benamingen in bijvoorbeeld vacatures terug waarin sprake is van teamcoach, lifecoach of waar er coachende vaardigheden vereist zijn. Het is nu net het beheersen en kunnen toepassen van die coachende vaardigheden die maken dat iemand, met recht, een coach genoemd mag worden. Het is niet omdat men goed kan babbelen of een ervaringsdeskundige in een bepaald gebied is, dat men ook anderen kan coachen.

Sommigen die zelf bijvoorbeeld een burn-out hebben gehad, willen vanuit hun ervaring ook lotgenoten helpen. Of ze zijn zo enthousiast over hun eigen aanpak dat ze er zelfs een boek over schrijven.

Hier komt wat wij in de coachcursus het fenomeen ' projectie ' noemen soms om de hoek kijken.Bij projectie worden gevoelens die iemand op een bepaald moment voelt, geprojecteerd op een ander. Iemand denkt dan dat de ander precies hetzelfde als hij denkt en voelt over een situatie of persoon, terwijl dat helemaal niet zo hoeft te zijn."

Om te kunnen coachen is het dus belangrijk dat je zelf in evenwicht bent en objectief, open en zonder vooroordelen naar een bepaald coachthema kan kijken. Is coach een erkend beroep? Het is, tot nu in België, geen beschermd beroep en er bestaat geen officiële weg om 'coach' te worden. Er bestaan diverse beroepsverenigingen die lidgeld vragen en 'certificaten' uitgeven, maar deze hebben geen enkele officiële waarde. Indien men dit laat uitschijnen is dit om misverstanden te creëren daar er geen diploma bestaat dat een erkenning als coach geeft. Een certificaat of deelnemingsbewijs is enkel verbonden aan het opleidingsinstituut dat ze uitgeeft. Welke redenen heb je dan om coach te worden? Hier geven we alvast 5 redenen die je kan overwegen om coach te worden! : 1. tijdens een opleiding tot coach leer je meer over jezelf en je eigen gedrag, we noemen dit zelfreflectie en persoonlijke ontwikkeling;

2. je leert om bewuster om te gaan met jezelf en je omgeving, je krijgt hierdoor een beter inzicht in situaties, relaties en sociale dynamieken;

3. je communicatievaardigheden zullen enorm verbeteren en deze zullen je op alle vlakken een voordeel, privé - en professioneel, geven;

4. je kan na het volgen van een degelijke opleiding starten in hoofd- of bijberoep als coach of het combineren in je huidige baan;

5. je kan op een hoger niveau functioneren want je zal merken dat zelfs veel professionals zoals managers, artsen, trainers, psychologen, leraars,... een coachopleiding volgden omwille van de bijkomende kennis die men opdoet. Aan wat moet een goede coachopleiding of coachcursus voldoen? Vooreerst moet er een keuze zijn in het opleidingsniveau dat je wil bereiken. Wil je kennismaken met coachen en starten dan is een cursus in de basisvaardigheden het perfecte begin.


Je krijgt een goed overzicht van de fundamenten van het coachen en maakt kennis met coachmodellen en coachtechnieken zoals verbindend communiceren, oplossingsgericht vragen stellen of je leert modellen zoals de GROW of SMART gebruiken. Heb je deze doorlopen dan kan je naar een verdiepingscursus gaan waar dieper op bepaalde thema's ingezoomd wordt. Verdiepingscursussen kunnen al geïntegreerd zijn in een integrale coachopleiding.

Onderwerpen die aan bod kunnen komen zijn bijvoorbeeld assertiviteit en weerbaarheid, systemisch coachen, NLP , leefstijlcoaching of ervaringsgericht coachen zoals wandelcoaching, paardencoaching, hondencoaching,... Belangrijk is dat je bij een goede coachopleiding vermeld zult zien welke audits de organisatie gehaald heeft om de kwaliteit van de opleiding te toetsen. De belangrijkste zijn oa. : KMO Portefeuille waardoor de Vlaamse overheid bepaalde coachopleidingen gaat subsidiëren of de WSE-erkenning door het Ministerie van werk en Sociale Economie waardoor men voor bepaalde langlopende coachopleidingen, opleidingscheques en opleidingsverlof kan aanvragen.

Het financiële plaatje van een coachopleiding, wat kost een coachcursus? Dit kan zoals je zal merken zeer uiteenlopend zijn en duurder is niet altijd beter... Enkele tips ! Je kan gaan selecteren op :

  • Zijn de organisatie en docenten/ trainers persoonlijk bereikbaar om mijn vragen te beantwoorden?

  • Is men transparant over de kosten?

  • Is er een consequent aanbod en hoelang bestaat de organisatie al?

  • Wat krijg ik voor mijn geld: degelijke cursusmap, begeleiding, vroegboekkorting, trouwe klant korting,…?

  • Is de organisatie erkend om opleidingen te mogen geven door bijvoorbeeld kwaliteitslabels als KMO of WSE?

Hopelijk heeft dit artikel je wat bijgebracht? Veel succes in het vinden van je coachopleiding!

Heb je nog vragen, dan kan je ons hier vrijblijvend contacteren !

33 weergaven0 opmerkingen