vr 27 mei | Kortessem

Basis coachen met paarden - het paard als co-coach

De puur cognitieve invalshoek bij coachen en trainen is passé. Zowel coach als cliënt moet ruimer leren denken, meer middelen en creativiteit inzetten om letterlijk in beweging te komen en .....wie aan beweging denkt, denkt aan paarden, toch?
Basis coachen met paarden - het paard als co-coach

Tijd en locatie

27 mei 2022 18:30 – 29 mei 2022 18:30
Kortessem, Kortessem, België

Over het evenement

Korte inhoud van de opleiding 

De puur cognitieve invalshoek bij coachen en trainen is passé. Zowel  coach als cliënt moet ruimer leren denken, meer middelen en  creativiteit inzetten om letterlijk in beweging te komen en .....wie aan  beweging denkt, denkt aan paarden, toch?  Daarom dat deze basics  van het thematisch coachen met paarden een inspirerende uitbreiding is  voor de coach, therapeut en iedereen die ervan houdt zijn vak nieuwe,  verrassende impulsen te geven.

Paarden spreken tot ieders verbeelding en zijn meesters in communicatie. Geen  enkel ander dier kan op zo’n directe en zuivere manier jouw wijze van  communicatie spiegelen en inzicht brengen hoe jij in dialoog gaat met  anderen en met jezelf. Ze ontvangen instinctief de informatie die jij  uitzendt want ‘ wat je denkt dat je uitstraalt is niet altijd hetgeen  wat er door de ander ontvangen wordt ‘. Een paard prikt echter meteen door dat masker heen!  Tijdens  15 inspirerende uren leer je over natuurlijk leiderschap, over hoe je  communicatievaardigheden  optimaliseren en je uitstraling als coach /  begeleider krachtiger te maken. Je ervaart hoe je vanuit de  leefwereld van het paard meer inzicht en verruiming in onze lichamelijke  & mentale wereld verkrijgt. Professioneel én individueel kan je  dit aanwenden om sterker te communiceren met meer zelfvertrouwen, doelen  te stellen en te bereiken. Als leidinggevende kan je in je professie  hierdoor beter een coachende stijl hanteren en als coach leer je extra  gebruik maken van deze inzichten om je cliënten/ klanten naar hun doel  te begeleiden.    De paarden zullen als co – coaches je helpen om prioriteiten te ontdekken. Ze  leven in het hier en nu en kunnen feilloos dedecteren wat voor hun op  dit moment er toe doet, wat hun veiligheid , hun rust geeft. Vanuit het  grote geheel in  hun leefwereld zoomen ze in op  de kracht van het  moment, doen hier iets mee....of niets en leven weer verder. In ons  druk en soms hectisch bestaan is de keuze kunnen maken tussen wat echt  nodig is  en wat bijzaak is, een zaak van rust en structuur brengen in  de chaos. Problemen en belemmeringen daar plaatsen waar ze de ruimte en  aandacht hebben om tot een oplossing te komen en soms ook niets er mee  doen, loslaten.... Thematisch coachen brengt op een niet sturende  wijze de prioriteiten naar voor,  creërt keuzevrijheid en rust op de weg  van verandering. Als coachee zie je weer de bomen door het bos en  kan je in het hier en nu aan de slag om inzicht en doorzicht  op het  grotere geheel te verkrijgen.  Dit zal je kunnen inzetten in elke  vorm van individuele coaching, als teamcoaching of daar waar keuzes  moeten gemaakt worden om persoonlijk of organisatiegewijs te kunnen  groeien.   Naast theorie over het basis coachen worden de  oefeningen  met, in acht neming van alle veiligheidsnormen , gedaan  naast het paard in de buitenpiste of in de weiden. Je  hebt zelfs geen ervaring nodig in het omgaan met de paarden. Wil je wél  met paarden coachen en meer ervaring opdoen maar heb je geen geschikte  ruimte, dan is onze accomodatie  beschikbaar. Tijdens deze  cursus ontvang je praktische en direct toepasbare technieken  om jezelf  optimaal in te zetten om effectiever (resultaatgericht) en efficiënter  (doelgericht) te kunnen communiceren en coachen.

Voor wie ( doelgroep ) 

Iedereen  die anderen wenst te begeleiden, coachen en te ondersteunen op een  constructieve en professionele manier heeft baat bij deze opleiding. Dit  zijn o.a. startende coaches, coaches die willen kennismaken met paardencoaching, psychologen, therapeuten, leidinggevenden, teamleaders,  bedrijfsleiders, consultants, opleiders, …

Relevantie van de opleiding

 • Communicatiestrategieën: Menselijke relaties in het coachen en begeleiden Natuurlijk leiderschap verwerven, versterken De kracht van de kudde, de kracht van het team Bepalen van richting, tempo en doel. 
 • Sterk staan - kracht in lichaamshouding
 • Zelfvertrouwen in non- verbale communicatie

Inhoud van de opleiding 

Deel 1 - avond - theorie, interactief

 • De 3 fasen van het coachingsproces
 • Communicatieniveaus van de mens – verbaal & non - verbaal
 • Natuurlijk leiderschap als coach / begeleider opnemen

Deel 2 - ganse dag - interactief met praktijk

 • De brug van mens naar paard : het ' onderbewuste ' denken van paarden en wat wij ervan kunnen leren
 • De paardenkracht van lichaamstaal
 • De brug naar paardencommunicatie
 • De kudde : no shades of gray -  toepassen vanuit de natuurlijke kracht in het veld

Deel 3 - verdiepingsnamiddag

 • Thema 1 : Overzicht systemisch werk in het paardencoachen, kinderen, gezin
 • Thema 2 : wie ben ik als paardencoach; waar loop ik tegen aan, intervisie

Info over de opleiders / trainers

Praktische info

VZW  De Prioriteit is geregistreerd bij het Agentschap Ondernemen van de  Vlaamse Overheid als dienstverlener voor de KMO-portefeuille. 

Onze gegevens: 

 •  Registratienummer: DV O2 38021
 • Dienstverlener: De Prioriteit vzw 

Prijs  

Zonder KMO - portefeuille : 275 euro * 

Met KMO - portefeuille : 275 euro (waarvan 82,50 euro subsidie: 192,50 euro zelf te betalen) 

Indien je nog geen coachervaring hebt dan kan je deze cursus combineren met de module 'de fundamenten van het coachen' uit onze de integrale opleiding tot psycho-fysiek ontwikkelingscoach.  De module basiscoachen start op 1/2/2022( 5 x dinsdagavond). Wij hebben een extra  combikorting  van 20% op de opleiding paardencoach bij inschrijving  voor deze module of bij inschrijving op de volledige opleiding.

* onze VZW is vrijgesteld van BTW

Didactische aanpak: ivm veiligheid én maximale individuele begeleiding nemen we slechts 6 deelnemers aan ( minimum aantal deelnemers : 4 ) 

Cursusmateriaal: syllabus De Prioriteit 

Wanneer: vrijdag 27/5/2022 ( 17.30u-21.30u) en zondag 29/5/2022 (10u - 16.30u), zondag 18/9/2022 ( 12u30-17 u) , in het totaal 15 lesuren met een tussentijdse opdracht (mogelijkheid tot overleg)

Wat  zelf voorzien: aangepaste kledij, schoenen, pen & papier ( een broodjeslunch en drank is voorzien) 

Locatie: Kortessem op 10 km van Hasselt , 2 km van afrit 30 E 313 

Tickets
Prijs
Aantal
Totaal
 • Basiscoachen paarden-vroegboek
  €245
  €245
  0
  €0
Totaal€0

Deel dit evenement